Min hund Franny

Som tidigare nämnt så har jag själv en lapsk vallhund, nämligen en hona vid namn Franny. Hon är min bästa vän och ständiga följeslagare, och det är sällan som vi inte finns vid varandras sida.

Hur är Franny som hund?

Franny har precis de egenskaper som jag bland annat beskrivit i artikeln om dessa hundars egenskaper och utseende. Hon är alltså läraktig, lugn, vänlig, energisk och arbetsvillig, något som starkt bidrar till att göra henne till den underbara kompanjon och det fantastiska sällskap som hon är. Eftersom jag själv gillar att leva ett aktivt liv med mycket motion så passar vi perfekt för varandra, och vi spenderar våra dagar med att ta långa promenader och att leka flera timmar ute i trädgården där hemma.

Dock är Franny, precis som denna hundras generellt är, en hund som även kan ta det lugnt. Detta är väldigt skönt eftersom det innebär att hon inte springer omkring och skäller, hoppar och är allmänt rastlöst hela tiden. Snarare är det så att lika energisk som hon kan vara när vi är ute och promenerar eller leker, lika lugn och mysig kan hon vara när vi är hemma och tar det lugnt framför tv:n eller liknande.

Vad brukar jag och Franny hitta på tillsammans?

Jag och Franny brukar som sagt var vara ute mycket på långa promenader samt leka mycket ute i trädgården. En av de saker vi ägnar oss åt när vi leker är att träna hundsporten agility. Detta är ett både nyttigt och roligt träningssätt för henne, och det är ett utmärkt sätt för henne att få motion på och göra slut på sin överskotts energi. Lapska vallhundar är generellt sett mycket duktiga på just agility och Franny är inget undantag när det gäller detta.

Franny är som sagt var inte en hund som enbart gillar träning, motion och lek, utan hon gillar även att vara inomhus och mysa. Därför spenderar vi även en hel del tid med att göra detta, och hon brukar ligga nere i sin korg intill soffan medan jag ligger i soffan och tittar på tv eller använder datorn. Hon är även en utmärkt vakthund med en fantastisk hörsel som kan höra om någon rör sig därute på långa håll, och hon bidrar därför med en trygghet där hemma som jag verkligen uppskattar. Hon är kort och gott en utmärkt vän, och vi passar som handen i handsken för varandra!