Användningsområden

Lapsk vallhund är som tidigare nämnt en hund med betydligt fler användningsområden än vallning. Trots att många av dessa hundar ägnar sig åt vallning av renar än till denna dag, så finns det även många andra av dem som lever helt annorlunda liv.

Lapsk vallhund som sällskapshund

Trots att denna ras fungerar som vallhundar, så betyder inte det att man måste ha dem till enbart detta. Precis som min lapska vallhund Franny, så är många lapska vallhundar alldeles utmärkta som sällskapshundar. Trots att de alltså inte är beroende av vallning så behöver de fortfarande mycket motion och leva ett aktivt liv, så det krävs att du som skaffar dig en sådan här hund är likadan som person. Vad jag menar med det här är att eftersom hunden kräver så mycket motion så är det inte någon bra hund för någon som själv inte gillar att röra mycket på sig, utan det krävs att man som ägare själv är aktiv så att det inte blir jobbigt att ta hand om hunden. Dock kan dessa hundar även ta det lugnt och gillar att ligga hemma och mysa, men de kräver fortfarande sin motion. Är man dock en person som lever ett aktivt liv men som också gillar att ta det lugnt, då är detta ett alldeles utmärkt val av hundras.

Övriga användningsområden

Utöver att fungera utmärkt som vallhundar och sällskapshundar, så fyller denna typ av hundar även många andra funktioner. Dels är de utmärkta vakthundar som med sin utmärkta hörsel hör saker på långt avstånd, och som har ett skall som kan skrämma bort de flesta inbrottstjuvar. Dessutom fungerar de alldeles utmärkt som jakthund, något som inte är någon större överraskning eftersom de innan de började användas som vallhundar istället användes som just jakthundar. Denna jaktinstinkt är något de fortfarande har kvar i sig, och för de som inte ämnar att ha dem som jakthundar kan man alltså behöva träna bort denna instinkt.

Vidare så är det även mycket lättlärda och lydande, något som förutom det vi redan nämnt även bidrar till att göra dem till väldigt bra sporthundar att ha till hundsporter som agility, med flera. Egenskaperna hos denna ras innebär även att de fungerar utmärkt som spårhundar, räddningshundar och draghundar.

En klok och respektingivande hundras

Trots att de har namnet lapsk vallhund så går denna ras alltså att ha till betydligt mer än att valla hundar. Just denna mångsidighet som finns hos dessa hundar är något som starkt bidrar till att göra dem till den spännande och härliga hundras som de är. Att de kan användas till så här många saker är något som jag tycker bevisar att de är väldigt smarta och kloka hundar, och det är också det intrycket jag får av dem. De är alltså både ståtliga, kloka och respektingivande varelser som jag är väldigt glad över att få ta del av i mitt liv. Jag är även övertygad att om fler personer hade känt till denna ras bättre, då hade den varit betydligt mer vanlig och populär bland folk än vad den är. Detta hoppas jag kunna bidra till att ändra på genom denna sida.